SESONGENE:

Årstidene preger nok menneskene mer jo lenger nord man kommer. Skiftningene er større, og kontrasten mellom midnattsol og mørketid berører de fleste.

Slik fortoner årets gang seg i Henningsvær:

6.januar kommer sola opp over horisonten for første gang etter en måneds mørketid.

Lofotfisket begynner så smått i februar, men først i mars begynner båtene utenfra å fylle opp havna i Henningsvær. Fiskeseongen er på sitt mest hektiske i seks-åtte uker fra begynnelsen av mars til slutten av april. Nå er det et yrende liv i været, med flere hundre gjestende fiskebåter og hektisk aktivitet på alle fiskebruk.

I juli har reiselivet sin høysesong i Henningsvær, og det er yrende liv i været døgnet rundt. Etter fellesferien roer det seg litt; det er færre norske gjester, men fortsatt mange besøkende fra Tyskland og Sør-Europa.

Høsten er lunefull og uforutsigbar. Enkelte år spraker fjellsiden i alle nyanser av rødt og gult – andre år tar høststormene alt løvet før det rekker å gulne. Slik var det blant annet i 1996, da orkanen Frode slo til med full kraft og ødela flere hus i Henningsvær.

6.desember kan sola ses for siste gang før den tar turen under horisonten en hel måned. Men helt mørkt blir det ikke i mørketida – midt på dagen kommer timene med "blålys", og i vinterlyset kan Lofoten være på sitt vakreste. Og det er nå nordlyset kan ses når det danser over himmelen på klare netter.